Άλλο ένα πρόγραμμα Erasmus+ σε εξέλιξη…

Δελτίο τύπου της 22/10/2021

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η πρώτη εκ των δύο κινητικοτήτων στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αγριάς, στο Σπλιτ της Κροατίας. Το πρόγραμμα με τίτλο “Techno-gamers in the classroom” (παιγνιώδης μάθηση στην τάξη) περιλαμβάνει επιμόρφωση σε εργαλεία, μεθόδους και πρακτικές που με παιγνιώδη, ευχάριστο, ενδιαφέροντα τρόπο αξιοποιούνται από τον εκπαιδευτικό της τάξης, όχι μόνο σε ένα ειδικό σχολείο ή ακόμη σε γενικό δημοτικό σχολείο, αλλά σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Στην εποχή που τα πολυμέσα προσφέρουν αδιάκοπα ερεθίσματα, η παραδοσιακή διδασκαλία φαίνεται πως χρειάζεται προσαρμογή ώστε να κρατά το ενδιαφέρον των μαθητών αμείωτο. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι τα περισσότερα εργαλεία είναι δωρεάν ή πολύ φθηνά στη χρήση, εύκολα στην εκμάθηση και πολύ χρήσιμα.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται το plickers, ένα εργαλείο κατά το οποίο ο εκπαιδευτικός υπό τη μορφή κουίζ, βρίσκεται σε θέση ταχύτατα και καθημερινά να αξιολογεί απαντήσεις ολόκληρης της τάξης σε ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής με τη χρήση ειδικών καρτελών που εκτυπώνει ο ίδιος μέσα από την εφαρμογή άπαξ.

Ακόμη να αναφέρουμε την υπέροχη συλλογή εργαλείων learningapps.org, στην οποία ο ενδιαφερόμενος εκπαιδευτικός θα βρει περίπου ό,τι θέλει για να αλατοπιπερώσει το μάθημά του και να δώσει κίνητρα συμμετοχής στην τάξη. Αντίστοιχο είναι το wordwall.net, ενώ άλλα εργαλεία, όπως το jeopardylabs, το lyricstraining και το blooket προσομοιώνουν τηλεπαιχνίδια μέσω των οποίων πολύ ζωντανά ο εκπαιδευτικός μπορεί να περάσει τη γνώση στους μαθητές.

Φυσικά, ένα πρόγραμμα Erasmus+ είναι κάτι πολύ περισσότερο από μία απλή παράθεση εργαλείων: Είναι εμπειρία, είναι βιωματική επαφή με συναδέλφους από όλη την Ευρώπη, είναι η ουσία αυτού του όμορφου χώρου που λέγεται Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα, είναι μια ευκαιρία για αποπλαισίωση, για γνωριμία με έναν τόπο και δημιουργία διεθνών δικτύων σχολείων.

Ο υπεύθυνος του προγράμματος Αργύρης Μπίρης, ψυχολόγος στο σχολείο της Αγριάς και ο διευθυντής Απόστολος Μιχαλόπουλος, απευθύνουν ανοικτή πρόσκληση σε όποια σχολεία ενδιαφέρονται για μία σύντομη και ουσιαστική παρουσίαση κάποιων εργαλείων στο χώρο τους, διάρκειας 30 λεπτών ή περισσότερο, αν το επιθυμούν ή και του ίδιου του προγράμματος. Για το λόγο αυτό, μπορούν να επικοινωνήσουν με email στο mail@dim-eid-agrias.mag.sch.gr ή στο τηλέφωνο 2428097055.

Το πρόγραμμα Erasmus+ υλοποιείται και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εικόνα 1: Η εφαρμογή plickers στην τάξη

Εικόνα 2: Η ομάδα των εκπαιδευτικών από όλη την Ευρώπη, στην απονομή βεβαιώσεων μετά το πέρας το προγράμματος

Ευχαριστίες

Το πρόγραμμα Erasmus+ χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ευχαριστούμε πολύ το  ΙΚΥ που μας επέλεξε για την υλοποίηση του προγράμματος μας και την ευκαιρία που μας έδωσε να επισκεφτούμε τις συγκεκριμένες χώρες και να μελετήσουμε τα εκπαιδευτικά τους συστήματα καθώς και τον εκπαιδευτικό οργανισμό Erasmus Courses Croatia.

Δήλωση αποποίησης

Η υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παραγωγή της παρούσας ιστοσελίδας δεν συνιστά αποδοχή του περιεχομένου, το οποίο αντανακλά τις απόψεις μόνον των δημιουργών, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν φέρει ουδεμία ευθύνη για οποιαδήποτε χρήση των πληροφοριών που εμπεριέχονται σε αυτό.

The European Commission support for the production of this web page does not constitute an endorsement of the contents which reflects the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.

Δωρεά τοπικής βιομηχανίας στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αγριάς

Στο χώρο της γενικής και ιδιαιτέρως της ειδικής αγωγής, κάθε ευκαιρία για επαφή των μαθητών με το κοινωνικό γίγνεσθαι είναι πολύτιμη. Μία τέτοια ευκαιρία προσέφερε το τοπικό εργοστάσιο της εταιρείας «Παπαδοπούλου», στο οποίο οι μαθητές του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αγριάς μπόρεσαν να παρακολουθήσουν τη γραμμή παραγωγής, να ακούσουν χρήσιμες συμβουλές και να αποτυπώσουν καλές συνήθειες διατροφής. Όμως, η εταιρεία «Παπαδοπούλου» δεν σταμάτησε εκεί: Δείχνοντας ιδιαίτερη κοινωνική ευαισθησία, τόσο πέρυσι όσο και εφέτος ενίσχυσε και περαιτέρω εμπράκτως το σχολείο με την παροχή κατάλληλων για τη διατροφή των παιδιών προϊόντων. «Τα προϊόντα αυτά θα εμπλουτίσουν το πρωινό που ήδη παρέχουμε σε όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές και θα λειτουργήσουν ως ένα ακόμη κίνητρο χαρούμενης μάθησης με πολλαπλούς τρόπους. Για αυτούς τους λόγους θέλουμε να ευχαριστήσουμε και δημοσίως το ευγενέστατο προσωπικό και την εξαιρετική εταιρεία «Παπαδοπούλου» που στηρίζει όχι μόνο την Ελληνική και τοπική οικονομία αλλά και την παιδεία», τόνισαν ο διευθυντής και το προσωπικό του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αγριάς.

Πολυαισθητηριακή βαλίτσα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

Η επίσκεψη του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αγριάς Μαγνησίας στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Νεάπολης Βόλου, για δραστηριότητες με την πολυαισθητηριακή βαλίτσα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Δείτε εδώ το βίντεο.

Πανελλήνια ημέρα σχολικού αθλητισμού

Συγκεντρωθήκαμε, κάναμε δραστηριότητες, ζωγραφίσαμε, περάσαμε καλά!
Όμως ο αθλητισμός δεν είναι “μία ημέρα”. Είναι βίωμα και καθημερινότητα, είναι αυτό που μας αρέσει και μας κρατάει ζωντανούς. Εμπρός λοιπόν, φορέστε τα αθλητικά σας και ορμήξτε: Βουνό, θάλασσα, πισίνα, στάδιο, μονοπάτια, γυμναστήρια, ακόμη και στο σπίτι σας, οπουδήποτε νιώθετε άνετα.

Καλημέρα κόσμε!

Είμαστε, μετά από πολλά χρόνια λειτουργίας, επιτέλους στον διαδικτυακό αέρα! Θα ενημερώνουμε τη σελίδα για κάθε νέο και θα μας βρίσκετε πάντα εδώ, ανεξαρτήτως ωραρίου λειτουργίας, ώστε να μάθετε ό,τι θέλετε για εμάς. Αν θα θέλατε να μάθουμε κι εμείς για εσάς, χρησιμοποιήστε τη φόρμα επικοινωνίας.